guidens.dk

Hvordan plast er lavet

Plast er fremstillet af naturlige materialer såsom cellulose, kul, naturgas, salt og råolie gennem en polymerisations- eller polykondensationsproces.

Plast er afledt af naturlige, organiske materialer som cellulose, kul, naturgas, salt og selvfølgelig råolie. Råolie er en kompleks blanding af tusindvis af forbindelser og skal behandles, før den kan bruges. Produktionen af plast begynder med destillation af råolie i et olieraffinaderi. Dette adskiller den tunge råolie i grupper af lettere komponenter, kaldet fraktioner. Hver fraktion er en blanding af kulbrintekæder (kemiske forbindelser bestående af kulstof og brint), som adskiller sig med hensyn til størrelsen og strukturen af deres molekyler. En af disse fraktioner, naphtha, er den afgørende forbindelse til fremstilling af plast.

To hovedprocesser bruges til at fremstille plast – polymerisation og polykondensation – og de kræver begge specifikke katalysatorer.> I en polymerisationsreaktor er monomerer som ethylen og propylen bundet sammen for at danne lange polymerkæder. Hver polymer har sine egne egenskaber, struktur og størrelse afhængigt af de forskellige typer af basismonomerer, der anvendes.

Der er mange forskellige typer plast, og de kan grupperes i to hovedpolymerfamilier:
Termoplast (som blødgøres ved opvarmning og derefter hærder igen ved afkøling).
Termoplaster (som aldrig bliver blødgjort, når de først er blevet støbt).
Eksempler på termoplast og termoplast
Eksempler på termoplasteksempler af termosæt
Acrylonitril-butadienstyren (ABS)
Polycarbonat (PC)
Polyethylen (PE)
Polyethylenterephthalat (PET)
Polytetrafluorethylen (PTFE)
Polyvinylchlorid (PVC)
Polymethylmethacrylat (PMMA)
Polypropylen (PP)
Polystyren (PS)
Ekspanderet polystyren (EPS) Epoxid (EP)
Phenol-formaldehyd (PF)
Polyurethan (PUR)
Umættet polyesterharpiks (UP)

Plast kan klassificeres i forskellige typer. Lær mere om de forskellige plasttyper og deres særlige anvendelser og fordele.

Plast består af en stor familie af materialer, som kan klassificeres i forskellige typer. I dette afsnit kan du lære mere om de forskellige plasttyper og deres særlige anvendelser og fordele.

Biobaseret plast
Biobaseret plast fremstilles i sin helhed eller delvist fra vedvarende biologiske ressourcer. For eksempel forarbejdes sukkerrør til fremstilling af ethylen, som derefter kan bruges til fremstilling af polyethylen. Stivelse kan forarbejdes til at producere mælkesyre og efterfølgende polymælkesyre (PLA).

Bionedbrydelig plast
Biologisk nedbrydelig plast er plast, der nedbrydes af mikroorganismer til vand, kuldioxid (eller metan) ) og biomasse under specificerede forhold. For at vejlede forbrugerne i deres beslutningstagning og give dem tillid til plastens biologiske nedbrydelighed er universelle standarder blevet implementeret, nye materialer er blevet udviklet, og et komposterbart logo er blevet introduceret.

Engineering Plastics
Teknisk plast udviser højere ydeevne end standardmaterialer, hvilket gør dem ideelle til krævende tekniske applikationer. De har gradvist erstattet traditionelle ingeniørmaterialer såsom træ eller metal i mange applikationer, fordi de ikke kun er lig med eller overgår dem i deres vægt/styrke-forhold og andre egenskaber, men de er også meget nemmere at fremstille, især i komplicerede former.

Epoxyharpikser
Epoxyharpikser har eksisteret i mere end 50 år og er en af de mest succesrige af plastfamilierne. Deres fysiske tilstand kan ændres fra en væske med lav viskositet til et fast stof med højt smeltepunkt, hvilket betyder, at der kan fremstilles en bred vifte af materialer med unikke egenskaber. I hjemmet finder du dem i sodavandsdåser og specialemballage, hvor de bruges som for for at beskytte indholdet og for at holde smagen inde. De bruges også som en beskyttende belægning på alt fra bede, haver stole, kontor- og hospitalsmøbler, til supermarkedsvogne og cykler. De bruges også i specielle malinger til at beskytte overfladerne på skibe, boreplatforme og vindmøller mod dårligt vejr.

Ekspanderet polystyren
Ekspanderet polystyren, eller EPS, er almindeligt kendt brugt råvarepolymer. Det har været et udvalgt materiale i mere end 50 år på grund af dets alsidighed, ydeevne og omkostningseffektivitet. Det er meget udbredt i mange daglige anvendelser, såsom fiskekasser, cykelhjelme og isoleringsmateriale.

Fluoropolymerer
Fluoropolymerer er kendt for deres overlegne non-stick egenskaber forbundet med deres brug som belægning på køkkengrej og som smuds- og pletafvisende for tekstiler og tekstilprodukter. De bidrager også til betydelige fremskridt inden for områder som rumfart, elektronik, bilindustrien, industrielle processer (kemiske og energisektorer, herunder vedvarende energi), arkitektur , fødevarer og farma og medicinske applikationer. Det mest kendte medlem af Fluoropolymerer er PTFE (polytetrafluorethylen).

Polyolefiner
Polyolefiner er en familie af polyethylen- og polypropylentermoplast. De fremstilles hovedsageligt af olie og naturgas ved en polymerisationsproces af henholdsvis ethylen og propylen. Deres alsidighed har gjort dem til en af de mest populære plasttyper i brug i dag.

Polystyren
Polystyren er en syntetisk polymer fremstillet af styrenmonomer, som er en flydende petrokemikalie. Det er en termoplastisk polymer, som blødgøres ved opvarmning og kan omdannes via halvfabrikata såsom film og plader til en bred vifte af slutartikler.

Polyurethaner
Polyurethan (PUR) er et elastisk, fleksibelt og holdbart fremstillet materiale. Der findes forskellige typer polyurethaner, som ser og føles meget forskellige fra hinanden. De bruges i en meget bred vifte af produkter. Faktisk er vi omgivet af polyurethanholdige produkter i alle aspekter af vores hverdag. Selvom de fleste mennesker ikke er så fortrolige med polyurethaner, fordi de generelt er “gemt” bag dæksler eller overflader lavet af andre materialer, ville det være svært at forestille sig livet uden dem.

Polyvinylchlorid
Polyvinylchlorid (PVC) var en af de første plastik, der blev opdaget, og er også en af de mest brugte. Det er afledt af salt (57%) og olie eller gas (43%). Det er verdens tredjemest producerede syntetiske plastpolymer efter polyethylen og polypropylen. PVC findes i to grundlæggende former: stiv (nogle gange forkortet som RPVC) og fleksibel.

Termoplast
Termoplast er defineret som polymerer, der kan smeltes og omstøbes næsten i det uendelige. De smeltes, når de opvarmes og hærder ved afkøling. Når den er frosset, bliver en termoplast dog glasagtig og udsat for brud. Disse egenskaber, som giver materialet dets navn, er reversible, så materialet kan genopvarmes, omformes og fryses gentagne gange. Som følge heraf er termoplast mekanisk genanvendelig. Nogle af de mest almindelige typer termoplast er polypropylen, polyethylen, polyvinylchlorid, polystyren, polyethylenetheraphthalat og polycarbonat.