guidens.dk

Hvordan man skriver et digt

At skrive et digt handler om at observere verden i eller omkring dig. Et digt kan handle om alt fra kærlighed til tab til den rustne port ved den gamle gård. At skrive poesi kan virke skræmmende, især hvis du ikke føler, at du er naturligt kreativ eller sprængfyldt med poetiske ideer. Med den rette inspiration og tilgang kan du skrive et digt, som du kan være stolt af at dele med andre i klassen eller med dine venner.

Del 1 af 3: Start af digtet
1 Lav skriveøvelser. Et digt kan starte som et udsnit af et vers, en linje eller to, der ser ud til at komme ud af ingenting, eller et billede, du ikke kan få ud af dit hoved. Du kan finde inspiration til dit digt ved at lave skriveøvelser og bruge verden omkring dig. Når du har fået inspiration, kan du forme og forme dine tanker til et digt.

Brainstorming for ideer
Prøv en gratis skrivning. Grib. en notesbog eller din computer og bare begynde at skrive – om din dag, dine følelser, eller hvordan du ikke ved, hvad du skal skrive om. Lad dit sind vandre i 5-10 minutter, og se, hvad du kan finde på.
Skriv til en prompt. Slå digt-prompter op på nettet, eller kom med dine egne, f.eks. “hvad vand føles som” eller “hvordan det føles at få dårlige nyheder.” Skriv ned, hvad end du tænker på, og se, hvor det fører dig hen.
Lav en liste eller et mindmap over billeder. Tænk på en situation, der er fuld af følelser for dig, og skriv en liste med billeder eller ideer, som du forbinder med det. Du kan også skrive om noget, du ser lige foran dig, eller gå en tur og notere ting, du ser.

2 Bliv inspireret af dit miljø og dine nærmeste.> Inspiration til et godt digt er overalt omkring dig, selvom du ikke har set det endnu. Tænk på hver hukommelse, situation og øjeblik som et muligt emne, og du vil begynde at se poesi overalt omkring dig!

Find et emne
Gå en tur . Gå til din yndlingspark eller -sted i byen, eller gå bare en tur gennem dit nabolag. Brug de mennesker, du ser og naturen og bygninger, du passerer, som inspiration til et digt.
Skriv om en, du holder af. Tænk på en, der er virkelig vigtig for dig, som en forælder eller din bedste ven. . Husk et særligt øjeblik, du delte med dem, og brug det til at danne et digt, der viser, at du holder af dem.
Vælg et minde, du har stærke følelser for. Luk øjnene, ryd hovedet, og se, hvilke minder der kommer frem i dit sind. Vær opmærksom på, hvilke følelser de bringer frem for dig – positive eller negative – og undersøg dem. Stærke følelsesmæssige øjeblikke giver smukke, interessante digte.

3 Vælg et bestemt tema eller en ide. Du kan starte dit digt med at fokusere på et bestemt tema eller en ide, som du finder fascinerende. At vælge et bestemt tema eller en idé at fokusere på i digtet kan give dit digt et klart mål eller mål. Dette kan gøre det lettere for dig at indsnævre, hvilke billeder og beskrivelser du vil bruge i dit digt.

 • Du kan for eksempel beslutte dig for at skrive et digt omkring temaet “kærlighed og venskab.” Du kan så tænke på specifikke øjeblikke i dit liv, hvor du oplevede kærlighed og venskab, samt hvordan du ville karakterisere kærlighed og venskab baseret på dine forhold til andre.
 • Prøv at være specifik, når du vælger et tema eller idé, da dette kan hjælpe dit digt til at føles mindre vagt eller uklart. For eksempel, i stedet for at vælge det generelle tema “tab”, kan du vælge det mere specifikke tema, såsom “tab af et barn” eller “tab af en bedste ven.”

4 Vælg en poetisk form. Få din kreative saft til at flyde ved at vælge en form til dit digt. Der er mange forskellige poetiske former, som du kan bruge, fra frie vers til sonet til rimkuplet. Du kan gå efter en poetisk form, som du finder nem at bruge, såsom frie vers, eller en form, som du finder mere udfordrende, såsom en sonet. Vælg en poetisk form og hold dig til den struktur, så dit digt føles sammenhængende for din læser.

 • Du kan beslutte dig for at prøve en poetisk form, der er kort, såsom haikuen, cinquain eller form digt. Du kunne så lege med den poetiske form og have det sjovt med udfordringerne i en bestemt form. Prøv at omarrangere ord for at få dit digt til at lyde interessant.
 • Du kan vælge en form, der er mere sjov og legende, såsom limerick-formen, hvis du prøver at skrive et sjovt digt. Eller du kan gå efter en mere lyrisk form som sonetten, balladen eller rimkupletten til et digt, der er mere dramatisk og romantisk.

5 Læs eksempler på poesi. For at få en bedre fornemmelse af, hvad andre digtere skriver, kan du se eksempler på poesi igennem. Du kan læse digte skrevet i samme poetiske form, som du er interesseret i, eller digte om temaer eller ideer, som du finder inspirerende. Du kan også vælge digte, der er velkendte og betragtes som “klassikere” for at få en bedre fornemmelse af genren. For eksempel kan du læse:

 • “Kubla Khan” af Samuel Taylor Coleridge
 • “Song of Myself” af Walt Whitman
 • “Jeg måler every Grief I meet” af Emily Dickinson
 • “Sonnet 18” af William Shakespeare
 • “One Art” af Elizabeth Bishop
 • “Night Funeral in Harlem” af Langston Hughes
 • “The Red Wheelbarrow” af William Carlos Williams

Del 2 af 3: At skrive digtet

1 Brug konkrete billeder. Undgå abstrakte billeder og gå efter konkrete beskrivelser af mennesker, steder og ting i dit digt. Du bør altid prøve at beskrive noget ved hjælp af de fem sanser: lugt, smag, berøring, syn og lyd. Brug af konkrete billeder vil fordybe din læser i dit digts verden og gøre billeder levende for dem.
For eksempel, i stedet for at prøve at beskrive en følelse eller et billede med abstrakte ord, skal du bruge konkrete ord i stedet for. I stedet for at skrive: “Jeg følte mig glad”, kan du bruge konkrete ord til at skabe et konkret billede, såsom: “Mit smil lyste op i rummet som en steppebrand.”

2 Inkluder litterære enheder. Litterære redskaber som metafor og lignelse tilføjer variation og dybde til din poesi. Brug af disse enheder kan få dit digt til at skille sig ud for din læser og give dig mulighed for at male et detaljeret billede til din læser. Prøv at bruge litterære redskaber i hele dit digt, og varier dem, så du ikke kun bruger metaforer eller kun lignelser i din skrivning.

Prøv en ny litterær enhed
Metafor: Denne enhed sammenligner én ting med en anden på en overraskende måde. En metafor er en fantastisk måde at tilføje unikke billeder og skabe en interessant tone. Eksempel: “Jeg var en fugl på en wire, der prøvede ikke at se ned.”
Simile: Lignelser sammenligner to ting ved at bruge “like” eller “som”. De kan virke udskiftelige med metaforer, men begge skaber et andet flow og en anden rytme, du kan lege med. Eksempel: “Hun var så alene som en krage på en mark,” eller “Mit hjerte er som en tom scene.”
Personificering: Hvis du personificerer et objekt eller en idé, beskriver du det ved at bruge menneskelige egenskaber eller egenskaber. Dette kan rydde op i abstrakte ideer eller billeder, der er svære at visualisere. Eksempel: “Vinden åndede om natten.”
Allitteration: Allitteration opstår, når du bruger ord hurtigt efter hinanden, der begynder med det samme bogstav. Dette er et fantastisk værktøj, hvis du vil lege med den måde, dit digt lyder på. Eksempel: “Lucy lad heldet blive ved.”

3 Skriv for øret. Poesi er lavet til at blive læst højt, og du bør skrive dit digt med fokus på, hvordan det lyder på siden. At skrive for øret giver dig mulighed for at lege med strukturen i dit digt og dit ordvalg. Læg mærke til, hvordan hver linje i dit digt flyder ind i hinanden, og hvordan det at placere et ord ved siden af et andet skaber en bestemt lyd.

 • Du kan f.eks. bemærke, hvordan ordet “glød” lyder sammenlignet med ordet “glitter”. “Glow” har en “ow” lyd, som fremmaner et billede af varme og blødhed til lytteren. Ordet “glitter” er to stavelser og har en mere udtalt “tt”-lyd. Dette ord skaber en skarpere, mere rytmisk lyd for lytteren.

4 Undgå kliche. Din poesi vil være meget stærkere, hvis du undgår klicheer, som er sætninger, der er blevet så velkendte, at de har mistet deres mening. Gå efter kreative beskrivelser og billeder i dit digt, så din læser bliver overrasket og fascineret af dit forfatterskab. Hvis du føler, at en bestemt sætning eller et bestemt billede vil være for velkendt for din læser, skal du erstatte det med en mere unik sætning.

 • Du kan for eksempel bemærke, at du har brugt klichéen, “hun var som travlt som en bi” for at beskrive en person i dit digt. Du kan erstatte denne kliche med en mere unik sætning, såsom “hendes hænder var altid optaget” eller “hun bevægede sig gennem køkkenet i et hektisk tempo.”

Del 3 af 3: Polering af digtet
1 Læs digtet højt. Når du har færdiggjort et udkast til digtet, bør du læse det højt for dig selv. Læg mærke til, hvordan ordene lyder på siden. Vær opmærksom på, hvordan hver linje i dit digt flyder ind i den næste. Hold en kuglepen i nærheden, så du kan markere linjer eller ord, der lyder akavet eller rodet.
Du kan også læse digtet højt for andre, såsom venner, familie eller en partner. Bed dem om at reagere på digtet ved den første lytning og læg mærke til, hvis de virker forvirrede eller uklare med hensyn til bestemte sætninger eller linjer.

2 Få feedback fra andre. Du kan også dele dit digt med andre digtere for at få feedback fra dem og forbedre dit digt. Du kan være med i en poesiskrivegruppe, hvor du workshopper dine digte med andre digtere og arbejder med din poesi sammen. Eller du kan tage en digtskrivningsklasse, hvor du arbejder med en instruktør og andre håbefulde digtere for at forbedre din skrivning. Du kan derefter tage den feedback, du modtager fra dine jævnaldrende, og bruge den i din revision af digtet.

3 Revidere dit digt. Når du har modtaget feedback på dit digt, kan du bør revidere det, indtil det er bedst. Brug feedback fra andre til at skære linjer ud for at føles forvirrende eller uklare. Vær villig til at “dræbe dine darlings” og ikke holde fast i smukke linjer bare for at inkludere dem i digtet. Sørg for, at hver linje i digtet bidrager til digtets overordnede mål, tema eller idé.

 • Du kan gennemgå digtet med en fintandet kam og fjerne klichéer eller kendte sætninger . Du bør også sikre dig, at stavning og grammatik i digtet er korrekt.