guidens.dk

måder at tage et skærmbillede på Windows 10 og Windows 11

 • For at tage et skærmbillede på Windows 10 eller 11 kan du bruge knappen Print Screen eller Snipping Tool.
 • Du kan også tage et skærmbillede med Game Bar ved at trykke på Windows-tasten + G.
 • Tredjepartsapps tilbyder endnu flere funktioner, såsom automatisk upload af skærmbilleder til internettet.

Hvis du vil tage et skærmbillede på din Windows 10 eller Windows 11 computer, er der flere metoder, du kan bruge. Uanset om du vil gemme hele skærmen eller bare en del af den, har vi samlet alle de bedste måder at tage et Windows-skærmbillede på.

Knappen Udskriv skærm
Den nemmeste måde at tage et skærmbillede af hele din skærm på Windows 10 eller Windows 11 er ved at trykke på knappen Print Screen (PrtScn) på dit tastatur. Skærmbilledet vil blive kopieret til din udklipsholder. For at gemme filen skal du indsætte skærmbilledet i et hvilket som helst program, der giver dig mulighed for at indsætte billeder, såsom Microsoft Word eller Paint.

Windows-tasten + Print Screen
For at tage en skærmbillede på Windows 10 eller Windows 11 og gem automatisk filen i mappen Screenshots, tryk på Windows-tasten + PrtScn. Din skærm bliver dæmpet, og et skærmbillede af hele din skærm vil blive gemt i mappen.

Hurtigt tip: Du kan finde mappen Skærmbilleder ved at åbne File Explorer (tryk på Windows tast + E) og klik på Billeder i venstre sidepanel (navigationsrude). Hvis du har OneDrive aktiveret, vil skærmbilledet også blive gemt der.

Alt + Print Screen
For kun at fange det aktive vindue, du arbejder i, skal du trykke på Alt + PrtScn. Skærmbilledet vil blive kopieret til dit udklipsholder, og du skal indsætte det i et andet program for at gemme det.

Klip og skitseværktøjet i Windows 10
Windows 10 Snip & Sketch er den bedste måde at tage et skærmbillede på i Windows, hvis du ønsker at tilpasse, kommentere eller dele dine skærmbilleder.

For at aktivere Snip & Sketch skal du bruge tastaturgenvejen Windows Key + Shift + S. Din skærm bliver dæmpet, og en minimenu vises øverst på din skærm, der giver dig mulighed for at tage et rektangulært, frit format, vindue eller fuldskærmsbillede.

Med disse Snip & Skitch-indstillinger, du kan vælge, hvordan du vil tage et skærmbillede:

Tilstandsfunktion

 • Rektangulært størrelse et rektangel til din skærmbillede.
 • Tegn i frit format med din markør.
 • Vindue Vælg et bestemt vindue til at optage.
 • Fuld skærm Tag et billede af din hele skærmen.

Når du har taget skærmbilledet, vil det blive gemt på din clipbo ard og en forhåndsvisningsmeddelelse vises i nederste højre hjørne af din skærm.

Klik på forhåndsvisningsmeddelelsen for at åbne Snip & Sketch-appen og gemme, dele eller redigere skærmbilledet med de tilgængelige tegneværktøjer .

Klipningsværktøjet i Windows 11
Selvom klippeværktøjet findes i Windows 10, er det normalt ikke det skærmbilledeværktøj, du vil bruge. I Windows 11 fik klippeværktøjet en større opgradering, og det er nu den bedste måde at tage brugerdefinerede skærmbilleder på.

For at starte klippeværktøjet i Windows 11 kan du søge efter det eller trykke på Windows-tasten + Shift + S. Ligesom Snip & Sketch vil din skærm blive svag, og en værktøjslinje med skærmbilleder vises øverst på skærmen. Denne værktøjslinje giver dig mulighed for at tage et rektangulært, frit format, fuldt vindue eller et fuldskærmsbillede.

Når du har taget dit skærmbillede, kopieres det til dit udklipsholder, så du kan dele det med det samme, og det vil blive gemt i mappen Skærmbilleder. Hvis du klikker på forhåndsvisningen, der dukker op i nederste højre hjørne af skærmen, vil du være i stand til at gemme og redigere den.

Spillinjen
Game Bar er en overlejring, du kan bruge i de fleste Windows-apps og -spil til at tage skærmbilleder og optage videoer. Følg nedenstående trin for at åbne og bruge det:

1. Tryk på Windows-tasten + G.
Hurtigt tip: Hvis spillinjen ikke åbner, skal du sørge for, at den er aktiveret. For at gøre det skal du trykke på Windows-tasten + I for at åbne indstillingsappen og gå til Gaming> Xbox Game Bar. Slå derefter kontakten til for at aktivere Game Bar til “optagelse af spilklip, chat med venner og modtagelse af spilinvitationer.”

2. I overlejringsmenuen, klik på knappen Capture – kameraikonet – i topmenuen for at få vist menuen Capture.

3. I menuen Capture skal du klikke på kameraikonet for at tage et skærmbillede. Du kan også optage et videoklip ved at trykke på optageknappen, med mulighed for at inkludere lyd ved at klikke på mikrofonikonet.

Skærmbilleder og videoklip optaget af Game Bar gemmes i PNG- og MP4-format, og du kan finde dem i mappen Videos> Captures i File Explorer. Du kan også finde dem gennem Game Bar’s Gallery ved at klikke på Vis mine optagelser> Se mine optagelser under skærmbilledet og optageknapperne i menuen Capture.

Power + Volume Up
For at tage et skærmbillede på Windows 10 med en Microsoft Surface-enhed skal du trykke på tænd/sluk-knappen + lydstyrke op-knappen. Skærmen bliver dæmpet, og dit skærmbillede gemmes i mappen Billeder> Skærmbilleder.
Vigtigt: For at tage et skærmbillede på en Surface 3 eller tidligere, skal du trykke på Windows-logoet + Lydstyrke ned-knap.

Tredjeparts screenshot-apps til Windows
Hvis du er utilfreds med nogen af de indbyggede Windows-metoder, er der tredjeparts screenshots værktøjer, der er værd at overveje, hver med sine egne ekstra tilbud.

 • Lightshot er et gratis skærmbilledeværktøj designet til hurtig social deling. Når du downloader og installerer Lightshot på Windows 10, erstatter det Print Screen-funktionen og tilbyder flere redigeringsmuligheder.
 • Greenshot er et andet gratis værktøj, der giver dig mulighed for at redigere og tilpasse skærmbilleder, samt muligheden for at fange en komplet rullende webside.
 • ScreenRec er et gratis Windows-optagelsesværktøj, der giver dig mulighed for at optage og dele videoer og skærmbilleder. Det giver også værktøjer til at kommentere dine optagelser og skærmbilleder samt øjeblikkeligt oprette et link, som du kan dele med andre, så de kan se dem.
 • Snagit er et skærmbilledeværktøj der giver dig mulighed for at oprette animerede GIF’er, tage helsides skærmbilleder og meget mere. Ulempen? Premium-versionen koster $50. Der er en 30-dages gratis prøveperiode, men ethvert billede, du tager under prøveperioden, vil blive vandmærket.
 • Screencast-O-Matic er en webbaseret videoredigerer og skærmdeling værktøj til at optage dine aktiviteter på skærmen. Det har også mulighed for at tage skærmbilleder, du skal blot tilmelde dig en gratis konto. Du kan også opgradere til en premium-konto for at låse op for avancerede funktioner, startende ved $4 om måneden.