guidens.dk

“King of Pop” Michael Jackson dør i en alder af 50

Den 25. juni 2009 dør Michael Jackson, en af de mest kommercielt succesrige entertainere i historien, i en alder af 50 i sit hjem i Los Angeles, Californien, efter at have lidt af hjertestop forårsaget af en dødelig kombination af medicin givet. til ham af sin personlige læge.

Jackson udgav sit første soloalbum, “Got to Be There”, i 1972, mens han fortsatte med at synge med sine brødre. Seks år senere, i 1978, fik han sin debut på storskærm som Scarecrow i “The Wiz”, en tilpasning af Broadway-musicalen af samme navn. Filmen er instrueret af Quincy Jones og spillede en helt sort rollebesætning, der inkluderede sangerinden Diana Ross som Dorothy. Jones samarbejdede med Jackson om hans album “Off the Wall” fra 1979, som solgte omkring 7 millioner eksemplarer verden over. Parret slog sig sammen igen om Jacksons nu ikoniske album fra 1982, “Thriller”, som fortsatte med at sælge 50 millioner eksemplarer over hele kloden, hvilket gør det til det bedst sælgende studiealbum nogensinde. “Thriller” er krediteret for at sætte gang i musikvideoernes æra og spille en nøglerolle i fremkomsten af det daværende kabel-tv-netværk MTV, som blev lanceret i 1981.

I 1983 skabte Jackson et massivt sensation på en live Motown-jubilæums-tv-special, da han udførte sit nu karakteristiske Moonwalk-dansetrin, mens han var iført en sort fedora og en enkelt hvid handske dækket med rhinsten. Ifølge The Los Angeles Times kritiker Robert Hillburn fungerede forestillingen som Jacksons “uofficielle kroning som King of Pop. Inden for måneder ændrede han den måde, folk ville høre og se popmusik løs, og udløste en indflydelse, der konkurrerede med Elvis Presley og Beatles.”

Jacksons næste soloindsats, “Bad”, debuterede i 1987. Det solgte 8 millioner eksemplarer og indeholdt en musikvideo fra den anerkendte filminstruktør Martin Scorsese. På dette tidspunkt havde Jackson dog betalt en høj pris for sin enorme succes. Ifølge The Los Angeles Times: “Han blev så vant til livvagter og assistenter, at han engang indrømmede, at han rystede, hvis han skulle åbne sin egen hoveddør.”

I 1990’erne var Jacksons liv nær- konstant tabloid foder. I 1993 blev han anklaget for at have forulempet en 13-årig dreng, der havde været overnattende gæst i hans hjem. Jackson benægtede anklagerne, og den kriminelle efterforskning blev droppet; dog afgjorde sangerinden senere en civil retssag med drengens familie for en rapporteret $20 millioner.

I 2003 blev Jackson anklaget for at have misbrugt en anden dreng. Efter en meget omtalt retssag i 2005 blev han frifundet for alle anklager. (Begge påstande blev genovervejet – og tillagt troværdig vægt – i en dokumentar fra 2019, Leaving Neverland.)

I disse år blev Jackson også udsat for intens medieundersøgelse over hans radikalt ændrede fysiske udseende, som omfattede et stadigt lysere udseende. teint (som han tilskrev en hudlidelse) og flere plastikoperationer. Selvom Jackson selv for det meste var tæt på emnet, hævdede mediekilder, at Jackson udviklede en besættelse af kosmetisk kirurgi, delvist efter en ulykke, han blev udsat for i januar 1984, mens han optog en Pepsi-reklame. Under optagelserne satte et pyroteknisk uheld sangerens hår i brand, og han fik forbrændinger på hovedet og ansigtet, der krævede en rekonstruktionsoperation. I kølvandet på operationen led Jackson angiveligt af en afhængighed af receptpligtig smertestillende medicin.

Jackson skabte også overskrifter med sit korte ægteskab (1994-1994) med Lisa Marie Presley, datter af sangeren Elvis Presley. Fra 1996 til 1999 var han gift med Debbie Rowe, den tidligere assistent for hans hudlæge og mor til to af hans tre børn. (Jacksons yngste barn, en dreng, blev angiveligt født via en surrogat.)

Den 25. juni 2009 forberedte Jackson, som efter lang tid væk fra offentlighedens søgelys, en række sommerkoncerter i London, blev opdaget bevidstløs i sit palæ i Los Angeles. Ligningsbetjenten i Los Angeles fastslog senere, at popstjernens død var et drab, efter at der blev fundet dødelige niveauer af det kraftige beroligende middel propofol samt andre stoffer i hans system. Jacksons personlige læge, som var i sangerens hjem, da han døde, havde givet ham propofol som sovemiddel i en periode på uger.

Den 7. juli 2009 deltog mere end 20.000 fans i et offentligt mindesmærke. for Jackson på Staples Center i Los Angeles. Over 30 millioner seere så begivenheden på kabel-tv, mens flere millioner så den online.